jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2021
Stichting (Beheer) Callinger Erfgoed
Museumboerderij Tante Jaantje

Inleiding:

Het jaar 2021 verliep voor Tante Jaantje helaas in “coronastand ”. Dat betekende dat we veelal gesloten moesten blijven en dat er maar een gering aantal lichtpuntjes mogelijk waren. De Open Dag kon gelukkig nog net doorgaan (met in totaal toch ongeveer 185 bezoekers). Maar met de “inval” van de latere Omikron variant was uiteindelijk zelfs de snertavond niet mogelijk. Een bijzondere bezoeker dit jaar was nog een “kraker” die overnachtte in ons buitentoilet, daar was de onderhoudsploeg dus mooi (vies) klaar mee!


Exposities:

In de kleine vitrine werd een expositie over het geleidelicht “Catrin” ingericht. Boven in de grotere exporuimte blijft “Hollywood” gereed voor verder gebruik.  Inmiddels draait de film van Joop van der Water over het ontstaan van de kustlijn met het derde Callantsoog naar ieders tevredenheid.  Heeft U ook de door de “Stichting de Omroeper” gesponsorde foto-exposities op diverse borden in ons dorp gevolgd? Een initiatief van de werkgroep 450-jaar Callantsoog.

Dankzij een tegemoetkoming van de Gemeente/Provincie in combinatie met de Raboactie, hulp van onze aannemers en een (beperkte periode) openstelling van het vakantiehuisje viel het met de  financiële malheur nog mee. Tevens hebben we nog eens bekeken hoe het zit met de resterende verplichtingen in verband met de originele obligatie-uitgiftes die bij de start van de Museumboerderij zijn aangegaan (ja, meer dan 25 jaar geleden). Uitkomst: intussen is al aan het grootste  deel (75%) 

van de verplichtingen (via uitbetaling, verloop, of schenking) voldaan, de resterende consequenties zijn nu goed te overzien en in 2029 lopen al deze verplichtingen af.   

We zien de Museumboerderij, door de voorzitter, goed vertegenwoordigd in het overleg van de Samenwerkende Musea Schagen.  

Overzicht kleine werkzaamheden seizoen 2021. 

Onder de deskundige organisatorische leiding van Frieda de Wit hebben onze vrijwilligers zich waar mogelijk weer beschikbaar gesteld voor het open- en onderhouden van ons Museum.  Allereerst willen we de vrijwilligers bedanken, die ook in deze toch wel ingewikkelde tijd met ons mee wilden denken. Vervolgens een klein overzichtje wat men dan als klusteam op dinsdag zoal “uitspookt”: 

Onderhoud: Het Vierkant van de Boerderij is middels een flinke beurt opgefrist en zowel de lichtval als de presentatie zijn enorm verbeterd. Een groot fotodoek werd opgehangen. Middels het “Lichtplan” werd de verlichting en de elektrische veiligheidssituatie gemoderniseerd. Om van de looproute 1 richting en een ronde  te maken werd zelfs beneden een nieuwe doorgang met deur in de slaapkamer gemaakt. Intussen hebben we ook een goede opslagplek gevonden. De onderhoudsploeg pakte waar mogelijk op de dinsdagochtend de kleine klussen op.  Frits heeft voor een keurige afwerking van de deur naar het slaapkamertje gezorgd. Het schilderwerk van zowel de opgeknapte wc en de schuur werd door Rinus opgepakt. Onze nieuwe vrijwilliger Arie Gelein houdt zich voornamelijk met de tuin bezig, de bollen voor het voorjaar staan weer in de grond. Guus en Frits houden de ont-vochtiger bij. Ook in de tijd dat de boerderij dicht is lopen deze heren geregeld even binnen. De geraniums water geven, klokken laten lopen, planten verzorgen, het gras maaien, de post checken en de heg knippen. Buurman Jan de Ronde helpt ook zo nu en dan bij de tuin werkzaamheden. Frieda is per ongeluk toch weer in het wassen en stofvrij houden van de boerderij beland. De linnenkast is leeg gehaald en alles is in de bleek gelegd: een wereld van verschil. Af en toe worden de ramen gelapt en het houtwerk schoon gehouden. Stof valt in de boerderij ook graag naar beneden. 

Er is in ieder geval altijd wat te doen, elke dinsdag weer. Het is een leuke gezellige club, die graag bij Jaantje bijeenkomt.

Financien:

Na een financieel slecht 2020 kunnen wij in 2021 terugkijken op een redelijke ontwikkeling omdat wij gedeeltelijk open konden zijn. Uit de aangeleverde overzichten van bezoekers blijkt dat wij 429 volwassenen en 93 kinderen als betalende bezoeker hebben kunnen verwelkomen. Dit is dus ondanks de Corona situatie best een redelijk resultaat. Tijdens de open museum dagen kwam de teller op 186 bezoekers en ook dat is zondermeer prima . Gelukkig hebben wij naast donaties ook een ondersteuning in de kosten van de Provincie Noord Holland mogen ontvangen, groot € 5.000, –, een zeer welkome bijdrage zeker gezien het beperkte bezoekersaantal. Verder hebben wij de “Coronatijd” gebruikt om te investeren in de boerderij. De elektrische installatie is vanwege de nodige verbetering t.a.v. de veiligheid deels vervangen en de verlichting is inmiddels volledig omgezet in (zuiniger) ledverlichting. Wij zijn er dus in geslaagd het up-to-date houden van “onze” boerderij verder vorm te geven. Dat is gezien de omstandigheden in de afgelopen twee jaar netjes te noemen.  


Bezoekersaantallen
Bezoekersaantallen per jaar (incl. Monumentendagen en Zwaantje van Zijpe)

20052013201620172018201920202021
1663168221361341111917630708

Open dagen: 186 personen Het project Zwaantje van Zijpe kon ook dit jaar wegens de coronaproblemen helaas niet doorgaan.


Bezoekersaantallen landelijke Monumentendagen.

2012201320142015201620172018201920202021
2172614975175323922454430186

Vrijwilligers in de boerderij.

2012201320142015201620172018201920202021
878889949910484868575

De coronatoestand heeft, begrijpelijk, voorzichtigheid bij onze vrijwilligers veroorzaakt. Hoewel het vrijwilligers aantal nu iets terugloopt hebben we goede hoop op terugkeer en voldoende bezetting in de komende jaren.  Wij hopen dat u allen dit jaar met veel plezier “uw werk” bij “museumboerderij tante Jaantje” heeft gedaan en hopen ook de komende jaren opnieuw op uw medewerking te mogen rekenen.   


Bestuurssamenstelling.

Ap Strampel voorzitterJohan Hartendorp lid
Carel v/d Poel secretarisFrits Vos lid
Ab Borkent penningmeesterJob Doorn lid
Co de Bakker lidDries Blokker lid
Frieda de Wit lid

Vooruitzicht:

We hopen, net als iedereen, dat we komend jaar we uit de coronadip gaan komen en weer enigszins kunnen gaan terugkeren naar een normale modus van opereren.

Tot slot willen we EENIEDER bedanken, die op welke manier dan ook zijn of haar bijdrage heeft geleverd om “Tante Jaantje” te laten overleven.  Bedankt allemaal, Blijf Gezond en tot volgend jaar!


Callantsoog, 22 JANUARI 2022
Namens het bestuur,

Carel van der Poel