Archief

nieuws: 07-07-2020

Tante Jaantje vierde haar verjaardag

Aanstaande zondag 7 juli 2020 vierde Museumboerderij Tante Jaantje In Callantsoog het heugelijke feit dat ze haar deuren 25 jaar geleden voor het publiek opende. De boerderij werd destijds door de stichting Callinger Erfgoed aangekocht van de laatste bewoner Gerard de Wit. Het verhaal gaat dat hij al van zijn moeder de opdracht had gekregen de boerderij voor het dorp te bewaren. Aldus geschiedde. Met de uitgifte van 2000 obligaties met een waarde van 100 gulden kon het pand worden aangekocht.

Tante Jaantje trakteert en was zondag van 11 tot 17 uur aanwezig om uw felicitaties in ontvangst te nemen

De toegang tot het museum was voor alle verjaardagsgasten gratis.

____________________________________________________________________________________________________

Expositie 2020 Hollywood

Herinneringen aan het houten nooddorp bij Callantsoog tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Omdat de bezetter bezig was de Atlantikwall te realiseren, was het noodzakelijk de bewoners van kustdorpen in Noord-Holland te evacueren. Ook Callantsoog trof dat lot. De bevolking kreeg augustus 1942 bericht dat men binnen 10 dagen het dorp moest verlaten. Veel inwoners wilden echter graag in de buurt van hun dorp blijven wonen. Een dorpsgenoot kwam daarop op het idee om de houten zomerhuizen die in het dorp stonden te verplaatsen naar een veiliger plek, net buiten Callantsoog. Zo ontstond een dorpje – dat al snel de naam Hollywood kreeg – met 28 houten vakantiewoningen.

In de boerderij is een expositie over Hollywood ingericht.  Met veel foto’s, herinneringen, interviews met oud-bewoners en een powerpointpresentatie wordt een beeld gegeven van deze roerige periode. Voor veel inwoners van Callantsoog heeft Hollywood een diepe indruk achtergelaten en we zijn blij dit te kunnen tonen tijdens de expositie.

De Historische Vereniging heeft over dit bijzondere en unieke dorpje een boek gemaakt. In het boek is naast een groot aantal foto’s ook een grote hoeveelheid aan herinneringen opgenomen van mensen die in de oorlogsjaren en daarna op een of andere manier te maken hadden met dit unieke nooddorp. Dit boek is tijdens openingsuren te koop in museumboerderij Tante Jaantje, Dorpsplein 33 te Callantsoog. Het boek kost € 19,95.